10 ДЕТСКИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА, КОИТО ВСЯКО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДА

10 ДЕТСКИ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА, КОИТО ВСЯКО ДЕТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДА />

02/12/2020

ФИЛМ

Да, дъщеря ми е гледала филмите за Алиса в страната на чудесата и Пипи и Цар Лъв и Шрек, но се замислих, че изобщо не е чувала за някои от класическите български филми. Затова направих един списък и й предлагам заглавията малко по малко, само когато има настроение да гледа.1. Рицар без броня (1966)
Ваньо играе сред блоковете с дървени мечове и картонена рицарска броня. Но животът му не е само в детските игри. Той наблюдава възрастните, някои ги усеща, други, обаче изобщо не може да разбере.
режисьор - Борислав Шаралиев
сценарий - Валери Петров2. Войната на таралежите (1978-79)
Може би най-обичаният детски български игрален филм. Филмът е 5 серии, снимани 1978-1979 година. Историята е за живота, борбите и мечтите на една детска група от времето на късния социализъм, когато ключовете висяха на врата, заплашваха децата, че няма да влязат в комсомола и всички порастваха на паркингите пред блока.
режисьор - Иванка Гръбчева
сценарий - Братя Мормареви, Миряна Башева3. Йо-хо-хо
Отделението по травматология в една болница. Тук започва приятелството между Актьора - млад мъж със счупен гръбначен стълб и Леонид - десетгодишно момче със счупена ръка... За да забавлява детето, а и да спаси себе си от самотата и отчаянието, парализираният актьор измисля приказни истории с приключения, в които герои са другите болни…
режисьор: Зако Хеския
сценарий - Валери Петров4. Куче в чекмедже (1982)
Историята за Митко-Миташки, който по цял ден си стои вкъщи и един ден, заедно с приятелите си от блока, се сдобиват с един четирикрак Рошко. Филм за живота между панелите,  за белите, за детските светове в световете на големите.
режисьор - Димитър Петров
сценарий - Рада Москова5. Рицарят на бялата дама (1982)
Три сериен детски телевизионен филм. Тук враждуващите групи са на борците и на шахматистите. И ако в началото едните и другите са съвсем различни, в един момент се оказва, че имат какво да учат едни от други и могат да си помагат в трудни моменти.
режисьор - Петър Каишев
сценарий - Хаим Оливер6. Тринайстата годеница на принца (1986)
Царската стража открадва невестата на едно добро момче от народа, за да я оженят насила за глупавия царски син. Но красивата Елена успява да избяга и да се върне при своя любим Боян. В това време се приземява летяща чиния с трима обитатели от далечна планета. Те стават свидетели на една история, в която амбициозни царе, техните разглезени и капризни деца, и лакеите-царедворци си съперничат за властта, използвайки интриги и лъжи.
режисьор - Иванка Гръбчева
сценарий - Братя Мормареви7. Патилата на Спас и Нели (1987)
Какво правят кучето Спас и котката Нели, останали сами вкъщи, вижте сами, както и до какви последици води това.
сценарий - Христо Илиев
режисьор - Георги Стоев
музика - Стефан Димитров
стихове: Миряна Башева
Песничката “Дано, дано, до всяко едно същество застане поне още едно” е именно от този филм.8. Лили рибката (2017)
Филмът е приказка за необикновено дете, което претърпява чудна трансформация всеки път щом някой го погледне право в очите. Полагайки усилия да му помогнат, родителите на детето го отвеждат в малко село в околностите, на което детето среща връстничката си Лили – внучка на говорещ Японски шаран и дъщеря на цигани-магьосници.
сценарист и режисьор - Ясен Григоров9. Случаят Кюри (2018)
Тони е ученолюбив, запален по науката и мечтае един ден да стане велик учен. Неговата съседка Рая, също на 8 години, учи в балетното училище и вместо ученолюбива, е по-скоро палава и пакостлива. „Случаят Кюри” е занимателна и забавна съвременна комедия, подходяща за цялото семейство!
режисьор - Андрей Хадживасилев
сценарист -  Сабина Иванова и Пламена Велковски10. Смарт Коледа (2018)
Mapти e нa 9 гoдини и oбичa дa пpeĸapвa вpeмeтo пpeд ĸoмпютъpa. Дни пpeди ĸoлeднитe пpaзници, тoй нaмиpa paбoтилницaтa нa Дядo Koлeдa, ĸъдeтo нayчaвa нeгo и пoмoщницитe мy дa бopaвят c нoвитe тexнoлoгии и aйфoнитe. Te бъpзo ce пpиcтpacтят ĸъм тяx и ceгa дaли щe имa ĸoй дa нaпpaви игpaчĸитe!
Сценарист и режисьор – Мария Веселинова

Ние започнахме да гледаме филмите отзад напред, най-новите първо и след това по-старите, защото някак си новите бяха по-достъпни и като визия и като тематика и като време и като взаимоотношения. И постепенно минавахме назад във времето.

Приятно гледане!

Източник: София играе