За да отгледате щастливо дете, бъдете щастливи родители

За да отгледате щастливо дете, бъдете щастливи родители />

Всеки родител се стреми детето му да живее щастлив живот. В опита си да допринесем за благото на наследниците си не жалим труд, средства, безсънни нощи и какво ли още не, но много често забравяме простичкия факт, че децата във всичко подражават на нас възрастните. За да се чувства щастливо детето Ви, освен да бъде нахранено, облечено и обгрижено, то има нужда от щастливи родители. Ако Вие сте щастливи хора и сте намерили своя начин да изживявате живота си пълноценно и удовлетворяващо, то без да полагате някакви специални усилия, детето Ви, водено от Вашия пример, също ще се научи да изживява живота си пълноценно и удоветворяващо, по начин, който го прави щастливо. Няма начин да отгледате щастливо дете, като Вие самите изживявате живота си нещастно. Ганди е казал: “Бъди промяната, която искаш да видиш в света”. Ако искаш да видиш детето си щастливо, вместо да жертваш съня, енергията и парите си в опита да ощастливиш детето си без особен резултат, опитай се да подариш на себе си щастлив живот.

Ако ти като родител си щастлив, то ще имаш нужната енергия, подход и мироглед, за да предадеш това усещане и на детето си. Ако живееш неудовлетоврен, непълноценен според собствените ти вътрешни усещания живот, неволно ще научиш и детето си да живее по същия начин – уж добре, ама не съвсем.

щастливи деца, щастливи родителиТук парите и времето, което отделяме на децата си нямат нищо общо. Колкото и пари да дава за детето си, колкото и време да му отделя една нервна и неудовлетворена майка ще отгледа нервно и неудовлетворено дете. Въпросът не е в количеството време, което отделяме на децата си, а в качеството на общуването помежду ни.

Децата имат нужда от качествено време с родителите си, дори да не е много като количество. Качественото време, посветено от родителите им включва мигове на радост, съпреживяване, спокойствие и отдаденост един на друг, в които ние като родители излъчваме чиста любов и разбиране, щастие и взаимност. Това бихме могли да направим само, когато сме спокойни, уравновесени, доволни и благодарни от живота, който имаме. С две думи, можем да дадем нужното на децата си само, ако сме щастливи хора.

Когато сме нервни, неудовлетворени, гневни, изтощени, тъжни или потиснати, дори тялом да сме до детето и да откликваме на всичките му нужди, ние го правим по един сприхав или апатичен начин, който малките деца, тъй нямат никаква представа за това, което се мъти в главите и в душите ни, тълкуват, че е заради тях. Малките деца така са устроени, че си мислят, че в тях е причината за нашето негативно настроение. Малкото дете мисли, че светът се върти около него и ако нещо се случва, то задължително смята, че то е причина за случващото се. Затова, ако не обясним на детето, че мама е тъжна или ядосана, защото е имала тежък ден в работа и детето няма нищо общо с това, детето ще си помисли, че мама не се чувства добре, заради него, защото не е слушало достатъчно, защото не е достатъчно добро дете и това сериозно ще го потисне. Така не само, че не получава нужния позитивен пример за това как да живее живота си щастливо, но често детето се чувства и виновно заради неспособността на родителите му да живеят живота си щастливо и удовлетворяващо.

Как да излезем от тази ситуация?

Започнете малко по малко да реализирате това, което искате в живота си, като започнете от дребните неща, от простичките удоволствия, от които често се лишаваме. Започнете да си давате време за почивка. Все ще се намери някой роднина или приятел, който да погледа детето за час-два, докато подремнете или отидете на фризьор, или се поразходите или изпиете едно кафе на спокойствие. Със сигурност има някакви занимания, за които тайно си мечтаете, но не реализирате, защото “не му е сега времето” – е сега му е времето! Започнете да мислите как лека полека да превърнете тези свои тайни планове и мечти в реалност – стъпка по стъпка, без излишни сътресения и напъни, по вашия начин. Не се заблуждавайте, че не става без пари или не става с малки деца, или не става в България… оправдания можете да си измислите много, но ако за Вас е важно да отгледате щастливи деца, започнете да отделяте време за себе си, да правите нещата, които Ви носят удоволствие, да си давате малки радости, да променяте лека-полека живота си така, че да заприлича постепенно на живота, който искате да живеете. Не всичко може да стане от раз като с магическа пръчица. Някои неща искат време и упорит труд, за да бъдат постигнати, но дори и желанията Ви да изглеждат непосилни в момента, само мисълта, че се осмелявате да работите за постигането им и малките крачки, които правите в тази посока, ще Ви заредят с огромна енергия и усещане за удовлетворение, което ще донесе щастие не само на Вас, но и на децата Ви и на всички около Вас.

Щастието не се състои в постигане на определени цели и не мислете, че за да се почувствате щастливи трябва да постигнете определени резултати. Щастието се състои в това да правим това, което ни харесва и да вървим в посоката, която искаме. Самото усещане, че се движим в желаната от нас посока ни прави щастливи

 Източник:Осъзнато родителство